Stalowe piece kominkowe – na co zwrócić uwagę przy zakupie
Wolno stojący piec kominkowy najczęściej nazywany jest kozą. Nie wymaga zabudowy, można go postawić właściwie w dowolnym miejscu, jedyny warunek to możliwość podłączenia do komina. Zazwyczaj zbudowany jest z dwóch części: pieca oraz instalacji odprowadzającej spaliny. Palenisko jest zamknięte i przeważnie wyposażone w efektowne drzwiczki lub otwory. Piec stalowy jest lżejszy niż żeliwny (takie modele są również dostępne), szybciej też i mocniej się nagrzewa, oddaje ciepło całą powierzchnią, sprawiając, że w pomieszczeniu szybko jest ciepło. Jego wadą są cienkie ścianki – ciepło przestaje być generowane tuż po wygaszeniu paleniska. Akumulację możemy zwiększyć, obudowując piec np. kaflami z kamienia. Biorąc pod uwagę rodzaj opału, wyróżniamy stalowe piece kominkowe na węgiel i drewno oraz piece kominkowe na pellet. Dogrzewanie nim różnych pomieszczeń, np. salonu czy sypialni, pozwala znacznie obniżyć koszty za główne źródło ciepła, np. gaz czy prąd.
Stalowy piec kominkowy nie tylko w domu
Z podłączeniem stalowego pieca kominkowego nie ma najmniejszego problemu w domu jednorodzinnym – podłączamy go do przewodu kominowego. Jednak na montaż kozy mogą również pozwolić właściciele lokali w kamienicach i starym budownictwie, które kiedyś były ogrzewane piecami kaflowymi. W takich mieszkaniach w ścianach ukryte są przewody kominowe. Decydując się na piec, zapewne będziemy musieli do średnicy przewodu kominowego dopasować wylot ujścia spalin. Pamiętajmy jednak, że przed podłączeniem pieca koniecznie należy zasięgnąć opinii kominiarza.
Ważna moc stalowego pieca kominkowego
Im większa moc pieca, tym większą powierzchnię jest w stanie on ogrzać. Z tego też względu ważne jest odpowiednie dobranie mocy urządzenia do kubatury pomieszczenia. Umownie przyjmuje się, że 1 kW mocy pieca kominkowego (w przypadku nowej instalacji) jest efektywnie ogrzać pomieszczenie o powierzchni 10-12 m2 i wysokości 2,5 m. Jeśli nasze pomieszczenie kubaturę równą 150 m3, to będziemy potrzebowali pieca o mocy minimum 6 kW. Moc pieca może być mniejsza, jeśli zależy nam na okazyjnie używanym dodatkowym źródle ciepła, wspomagającym instalację cieplną. Nie powinniśmy mieć najmniejszego problemu z doborem odpowiedniego pieca, gdyż na rynku dostępne są urządzenia o mocy od 3 do 17 kW.
Inne istotne parametry podczas zakupu pieca stalowego
Zanim wybierzemy piec stalowy do naszego domu, powinniśmy porównać kilka danych technicznych, aby model który kupimy spełniał nasze potrzeby.
Sprawność spalania. Wartość ta podawana jest w procentach – najczęściej jest to od 70 do 90% – i określa, jak dużo ciepła piec będzie w stanie uzyskać z określonej dawki opału. Ma to bezpośrednie przełożenie na koszt eksploatacji, bo z tej samej ilości drewna czy brykietu można uzyskać różną ilość ciepła.
Czas spalania. Definiuje, na ile wystarczy jedna dawka opału. Jeżeli piec ma być głównym źródłem ciepła, to dla wygody powinien spalać opał minimum 7 godzin – dostępne są modele z czasem spalania powyżej 10 godzin.
Sposób dostarczania opału. Większość pieców stalowych wyposażonych jest we frontowe, oszklone drzwi, przez które wkładamy opał. Zdecydować możemy się również na modele z klapami górnymi lub bocznymi.
Regulacja mocy. Dobrej jakości piece mają szybry lub przepustnice, które umożliwiają regulację siły płomienia (a co za tym idzie i czasu spalania) i temperatury. Niektóre modele wyposażone są także w regulatory wlotu powietrza lub termostat, który możemy w dowolny sposób zaprogramować według naszych potrzeb.
Usuwania popiołu. Warto zakupić piec kominkowy, który będzie miał oddzielny, wyciągany pojemnik na popiół – usprawni nam to jego usuwanie. Najwygodniejszy będzie taki ze specjalną, szczelną pokrywą, którą zamykamy na czas przenoszenia popielnika przez pokój – będziemy pewność, że pomieszczenia nie zostaną zabrudzone. Im bardziej pojemny pojemnik, tym rzadziej będziemy musieli go opróżniać.
Dodatkowe wyposażenie. Ciekawymi rozwiązaniami są piece kominkowe z piekarnikiem oraz ze specjalnymi półeczkami służącymi do podgrzewania potraw. Przydatne są także wnęka na opał, szczotka do usuwania osadów oraz szczypce.
Wylot spalin. Musi zostać dostosowany do średnicy przewodu kominkowego – jego średnica nie może być większa niż przekrój przewodu kominkowego dostępnego w budynku.
Ekologiczność. Czyli redukcja emitowanych do atmosfery spalin, którą nowoczesne piece osiągają poprzez zastosowanie metody wtórnego spalania (spalane są również cząsteczki znajdujące się w dymie) bądź katalizatora, który pozwala spalić wszystkie gazy i szkodliwe cząsteczki.
Stalowy piec kominkowy – ile musimy zapłacić
Oczywiście, to ile zapłacimy za stalowy piec kominkowy zależy od jego wielkości, możliwości grzewczych i dodatkowego wyposażenia. Musimy jednak pamiętać, że najtańsze modele (za kilkaset złotych) będą w stanie ogrzać wyłącznie małą powierzchnię. Jeśli chcemy mieć wydajmy piec, musimy przygotować się na wydatek powyżej 1000 złotych. Na rynku dostępne są modele dużo droższe – nawet kilkanaście tysięcy złotych.
zdjęcia: materiały prasowe