Smacznie, zdrowo i estetycznie – czyli dania w naczyniach żaroodpornych
Uniwersalne i praktyczne
Naczynia żaroodporne potrafią wydobyć z przygotowanych dań nie tylko ich wyjątkowe walory smakowe ale również estetyczne. Ogromną zaletą naczyń jest możliwość użycia ich również, jako pojemniki do serwowania i przechowywania potraw. Kolorowe warzywa, przekładane plasterkami sera czy kawałkami mięsa prezentują się znakomicie zarówno w czasie pieczenia czy zapiekania jak i na stole, podczas uroczystego obiadu lub kolacji. Gdy prosto z pieca trafiają na stół, stają się jego wspaniałą ozdobą, ukazując piękno podawanych dań. Naczynia szklane będą najlepszym tłem dla różnych warzyw lub mięs, ceramiczne natomiast, idealnie wpiszą się w kolorystykę panującą w jadalni lub, zgodnie z zasadą kontrastu, doskonale ją ożywią.
Naczynia szklane ze względu na swój ponadczasowy design świetnie będą pasować do każdego stylu aranżacji i co niezwykle istotne dla wszystkich dbających o środowisko naturalne, wykonane są z materiału w całości podlegającego recyklingowi. Zaletą naczyń jest przeźroczystość, która sprawia iż mamy nie tylko kontrolę nad procesem pieczenia, ale także możemy w całości zaprezentować ich zawartość. Natomiast naczynia pokryte bezpieczną dla użytkowników gładką i nieprzywieralną ceramiczną powłoką, posiadają szklane pokrywy umożliwiające doglądanie potrawy. Charakteryzują się one również dużą wytrzymałością na zarysowania i otarcia. Zarówno szklane, jak i ceramiczne naczynia są odporne na działanie wysokich temperatur, nie tracąc równocześnie smaku przyrządzanego dania. Dzięki swej gładkiej powierzchni pozbawionej kątów i żłobień, w których może gromadzić się tłuszcz lub resztki jedzenia, łatwo i szybko je umyjemy.
Używanie naczyń żaroodpornych ma również wymiar ekonomiczny. Służą nam nie tylko do pieczenia czy grillowania, ale także serwowania i przechowywania posiłków. Ograniczamy w ten sposób ilość akcesoriów do mycia, oszczędzając tym samym wodę, energię i oczywiście domowe wydatki.
Zdj.1. Naczynie żaroodporne okrągłe. Źródło: Materiały prasowe GALICJA
Na każdą okazję
Te praktyczne, kuchenne akcesoria posiadają różne kształty i rozmiary, a w przypadku naczyń ceramicznych również barwy. Okrągłe, kwadratowe czy prostokątne pozwalają na przygotowanie różnorodnych dań na każdą okazję - z ryb, kurczaka, warzywnych, smacznych zapiekanek, a nawet deserów i pizzy. Najlepiej, jeśli w swojej kuchni będziemy posiadać kilka modeli w różnych rozmiarach. W przypadku dużej rodziny doskonale sprawdzą się naczynia o większych gabarytach, które pozwolą na wygodne przyrządzanie ulubionych potraw. Dania w naczyniach żaroodpornych nie wymagają użycia tłuszczu, dlatego doceniane są przede wszystkim przez osoby ceniące zdrowy styl życia. Zaletą używania naczyń żaroodpornych jest także krótki czas oczekiwania na potrawy. Na szybką kolację przygotujemy na przykład serową zapiekankę z makaronem, zielonym groszkiem i odrobiną natki pietruszki czy szczypiorku. Możemy do niej dodać kawałki szynki lub boczku. Osoby doceniające smak i wartości odżywcze warzyw zapewne o tej porze roku sięgną po dynię lub cukinię, wzbogaconą dobrej jakości serem i aromatycznymi przyprawami. Ci z nas, którzy nie wyobrażają sobie dnia bez mięsa, zasmakują na pewno w grillowanych kiełbaskach z papryką i pomidorami czy soczystym udku kurczaka otoczonym listkami bazylii.
Naczynia żaroodporne mają nam wiele do zaoferowania. Dania przyrządzane w nich są nie tylko różnorodne, ale także smaczne i zdrowe. Wystarczy nieco inwencji własnej lub dla wygodnych -skorzystanie z wyszukiwarek internetowych, by szybko i w prosty sposób wyczarować estetycznie wyglądające, wyśmienite potrawy na każdą okazję - pieczone, duszone i grillowane. Znakomicie sprawdzają się podczas przygotowania codziennych posiłków, jak również uroczystych kolacji. Komfortowe w użytkowaniu, wraz z wielobarwną zawartością wspaniale dekorują nasze stoły, zachęcając tym samym do skosztowania każdej znajdującej się w nich potrawy.
W materiale wykorzystano informacje i zdjęcia produktów marki Galicja dla Twojego Domu