Małe pomocne w kuchni
Niezależnie od tego, jaki mamy stosunek do gotowania, staramy się tak wyposażyć kuchnię, by można było w niej przyrządzać smaczne posiłki. Oczywiście nie może w niej zabraknąć podstawowych elementów, takich jak garnki, patelnie, talerze czy sztućce. Jednak zdarza
się, że niewielką wagę przywiązujemy do zakupu kuchennych akcesoriów, choćby łyżek cedzakowych, wygodnej łopatce, która nie zarysuje patelni, ergonomicznej tarce, czy chochli do zup. Warto też pamiętać o tych rzadziej używanych: funkcjonalnym wałku czy dobrym pędzelku, dzięki któremu po
lukrujemy pierniczki. To one sprawią, że chętniej zdecydujemy się na drylowanie wiśni, lepienie pierogów, przyrządzenie muffinów czy też tortu bezowego. Wybór produktów tego rodzaju jest dzisiaj bardzo duży i specjalistyczny – często wyroby te mają bardzo konkretne przeznaczenie.
WARTO MIEĆ JE W KUCHNI
Stolnica z wałkiem
Pierogi oraz ciasto drożdżowe to nasza tradycja i chociaż można je kupić wszędzie, te przyrządzone w domu są najlepsze. Dlatego nie może w nim zabraknąć stolnicy. Jeśli mamy w domu wystarczająco dużo miejsca do jej przechowywania, wybierzmy drewnianą lub bambusową, najlepiej ograniczoną wysokim rantem, który zapobiegnie wypadaniu produktów. Przed pierwszym użyciem stolnicę zaimpregnujmy, np. olejem lnianym. Gdy miejsca mamy niewiele, dobrym rozwiązaniem będzie stolnica silikonowa. To w zasadzie mata, którą po użyciu zwijamy. Chociaż łatwo ją utrzymać w czystości, to jednak brak wysokich brzegów sprawia, że produkty sypkie czy płyny łatwo ją przekraczają. Nieodzowny wałek do ciasta może być drewniany lub lżejszy silikonowy albo też ciężki kamienny. Optymalny to model z wymiennymi bocznymi pierścieniami.
Formy, foremki i ich towarzysze
Zachętą do pieczenia ciast będzie wyposażenie kuchni w odpowiednie formy. Dzisiaj są one dedykowane nawet do najbardziej wymyślnych wyrobów: tart, muffinów, keksów, różnych rodzajów tortów – także piętrowych, czy bab. Wybierajmy takie, które są wygodne w użyciu, nie sprawiają problemów z myciem czy wyjęciem wypieku. Do dyspozycji mamy silikonowe, szklane, ceramiczne, teflonowe. Jednak poza formami pamiętajmy o takim wyposażeniu cukierniczym jak kuchenna miarka. Dzięki niej dokładnie odmierzymy zalecaną ilość produktu – a precyzja w pieczeniu ciast często jest jedynym kluczem do sukcesu. Jeśli wymagania co do ilości produktów są restrykcyjne, sprawdzi się jedynie waga kuchenna. W przyrządzaniu wypieków i nie tylko przydatny będzie też termometr cukierniczy wyposażony w haczyk, dzięki czemu możemy go zawiesić na garnku.
W każdej kuchni musi być ich co najmniej kilka – można je bowiem zaliczyć do najbardziej wielofunkcyjnych naczyń. Głębokie szklane i ceramiczne są idealne do przyrządzania sałat. Te z wysokim rantem będą też doskonałe do wyrabiania ciast. Metalowe różnej wielkości posłużą do rozpuszczania wielu produktów w kąpieli wodnej. Bardzo wygodne są miski z tworzyw sztucznych – ich atutem jest niewielki ciężar, atrakcyjna kolorystyka oraz niski koszt. Często można je stosować w mikrofali. Godne uwagi są miseczki wyposażone w szczelne zamknięcia. Sprawiają one, że naczynia można wykorzystywać również do przechowywania oraz przewożenia potraw. Producenci oferują zazwyczaj zestawy tego rodzaju miseczek, co znacznie ułatwia ich przechowywanie. Mniejsze można bowiem bez problemu wkładać w większe, dzięki czemu nie zajmują zbyt wiele miejsca w szafkach. Warto wybrać te wykonane ze szkła lub przezroczystego tworzywa – wówczas widzimy, co w nich przechowujemy.
Łopatki i szpatułki
Są przydatne przede wszystkim do smażenia i mieszania potraw. Mają bezpośredni kontakt z powłoką wykańczającą wewnętrzną powierzchnię rondla czy patelni, dlatego wybierajmy tylko te, które są wykonane z materiałów nie rysujących wnętrza naczynia. Zawsze możemy liczyć na łopatki drewniane. Ich jedynym minusem jest to, że z czasem niszczeją pod wpływem wilgoci, dlatego też nie można ich myć w zmywarce. Coraz częściej łopatkom drewnianym towarzyszą wyroby nylonowe lub silikonowe. Tego typu produkty mogą mieć jednak dość wiotką część służącą do odwracania, przez co nie zawsze się sprawdzają. Zwróćmy uwagę na grubość łopatki i sposób wykończenia jej brzegów. Na przykład przy smażeniu naleśników sprawdzi się najlepiej cienka z fazowanym brzegiem. Do smażenia mięs wybierzmy ażurowe.
Trzepaczki, rózgi, ubijaki
W wielu przypadkach, by utrzepać lub ubić jajka, sos, śmietanę czy połączyć składniki na ciasto, wystarczy dobrej jakości trzepaczka. Jeśli tylko mamy nieco siły w rękach, jej użycie będzie szybsze niż włączanie miksera. Kuchenne trzepaczki, rózgi i ubijaki mogą mieć różne kształty – spiralne, w kształcie gruszki lub wiatraka. Są także wykonywane z różnorakich materiałów. Do bardzo uniwersalnych należą wyroby plastikowe i silikonowe – można ich używać w każdym naczyniu, bez obawy o jego zarysowanie. Bardzo trwałe są trzepaczki ze stali nierdzewnej. Powinniśmy się zdecydować na zakup mniejszej i większej. Małe sprawdzą się podczas ubijania sosu vinegret czy dipów. Większe ułatwią połączenie składników ciasta. Jeśli często ubijamy pianę z białek, idealna będzie rózga w kształcie spirali. Zwróćmy też uwagę na uchwyt – nie powinien męczyć dłoni podczas pracy. Dobrym rozwiązaniem są również kulki w trzepaczkach, które przyśpieszają ubijanie bez grudek. Te w kształcie wiatraka – zazwyczaj drewniane – są doskonałe do przygotowywania omletów i panierek.
Łyżki cedzakowe i chochle
Powinno być ich kilka rodzajów. Łyżki wazowe są niezbędne do potraw płynnych: zup, sosów, kompotów. Ich przeznaczenie sprawia, że mają różną wielkość i kształt. Ważny jest ich uchwyt – odpowiednio długi oraz wygodny do utrzymania w dłoni. Najpopularniejsze są te wykonane ze stali nierdzewnej, ale do naczyń teflonowych stosujmy łyżki z silikonu lub nylonu, a do produktów o wysokiej temperaturze teflonowe – są odpowiednie do 220oC. Jeśli podajemy zupę w wazie, warto wybrać łyżkę porcelanową. Chochle do zup mają zazwyczaj średnicę 8-9 cm i trzonek długości ok. 33 cm. Te do sosów są mniejsze i wyróżnia je dzióbek ułatwiający nalewanie. Miłośnicy przetworów powinni się zdecydować na chochelkę przeznaczoną do napełniania słoików. Jej kształt został tak wyprofilowany, by ułatwić to zadanie. Także wielbiciele makaronów powinni się wyposażyć w odpowiednią perforowaną chochlę z tak wyprofilowaną rączką, by chwyt był pewny.
Tarki i szatkownice
Mogą być uniwersalne lub przeznaczone do tarcia poszczególnych produktów. Bez nich nie przyrządzimy żadnej sałatki ani surówki czy warzywnych placków. Do najbardziej uniwersalnych modeli należą tarki stojące czterostronne, w których każda ze stron ma zróżnicowane kształt i wielkość oczek. To wyroby dość wygodne w użyciu, dzięki swojej stabilności, którą mogą zawdzięczać antypoślizgowym nóżkom oraz niemęczącemu dłoni uchwytowi. Funkcjonalnym rozwiązaniem są tarki w formie nakładki na pojemnik. Część trąca tworzy wówczas szczelnie przylegające do pojemnika nakrycie, dzięki czemu tarty produkt spada wprost do jego wnętrza. Używając tego typu tarki, mamy gwarancję zachowania na blacie idealnego porządku. Osobną kategorię tworzą małe tarki przeznaczone do ścierania niewielkich produktów. Najczęściej korzystamy z nich, gdy potrzebujemy skórki z cytrusów, tartych gałki muszkatołowej czy parmezanu. Są bardzo lekkie i poręczne. Mają małe i ostro zakończone oczka, dzięki czemu uzyskujemy drobne, delikatne wiórki. Do szatkowania ogórków, cebuli. marchewki i innych warzyw przyda się szatkownica. Zwróćmy uwagę na jej ostrze – powinno być wykonane ze stali nierdzewnej. Wygodniejsze w użyciu są modele wyposażone w dociskacze, pokrętła regulujące grubość oraz ergonomiczne uchwyty.
Tłuczki i praski
Chociaż w nowoczesnej kuchni mogą być postrzegane jako przeżytek, to jednak miłośnicy warzywnych purée nie podzielają tych opinii. Poza ziemniakami doskonale smakują ugniatane marchewki, groszek, kalafiory, a nawet banany. Nowocześnie zaprojektowany, funkcjonalny tłuczek docenią również rodzice małych dzieci, które szczególnie lubią potrawy w tak rozdrobnionej formie. Użyjemy go także przygotowując produkty do wielu rodzajów klusek. Producenci oferują nam tłuczki wykonane z drewna, metalu lub plastiku. Do trwałych należą stalowe. Warto wybrać model z rączką wykończoną tworzywem – stal jest dobrym przewodnikiem ciepła i gdy uchwyt jest także z tego materiału, rozbijanie gorących ziemniaków czy innych produktów rozgrzaną rączką może być uciążliwe. Wybierając model drewniany, pamiętajmy, że wymaga on umycia tuż po użyciu. Plastikowe zachwycają bogactwem kolorów – jednak muszą być wykonane z solidnego tworzywa.
Durszlaki i sitka
Są niezbędne do odcedzania makaronów, wywarów, mycia owoców i warzyw. Najczęściej do wyboru mamy cedzaki wykonane z trwałych tworzyw sztucznych lub metalu, także emaliowanego. Również ich wielkość jest bardzo zróżnicowana – poczynając od malutkich do bardzo dużych umożliwiających wypłukanie np. 3 kg owoców. W przypadku tych kuchennych gadżetów duże znaczenie mają uchwyty decydujące o sposobie ich używania. Modele z długą rączką, które wymagają silnego chwytu nie sprawdzą się, gdy odcedzamy lub myjemy dużą ilość ciężkich produktów. Dużo lepsze są w tej roli te na stabilnych nóżkach, które można ustawić w zlewozmywaku. Bardzo funkcjonalne są także cedzaki z wyprofilowanymi uchwytami, które służą do oparcia o rant zlewozmywaka. Rozwiązaniem oszczędzającym miejsce będzie durszlak z miską. Wypłukane w nim owoce można od razu serwować w znajdującej się pod nim misce. Zwróćmy uwagę na kształt otworów, tak by ułatwiał odsączanie.