Kuchenne blaty z metalu – czy to się sprawdza?
fot.Tikkurilla
Walory funkcjonalne blatów z metalu
Elementy wyposażenia wykonane z metalu należą do najbardziej trwałych i solidnych. Wykonane z metalu kuchenne blaty – z natury intensywnie eksploatowane i narażone na uszkodzenia – są niemal całkowicie odporne na mechaniczne uszkodzenia. Zarysowania, których podczas kuchennych prac nie zawsze da się uniknąć, stosunkowo łatwo usunąć – wystarczy spolerować powierzchnie blatu miękką szmatką. Duże znaczenie ma także to, że metal to jeden z najbardziej higienicznych materiałów: całkowita odporność na wilgoć sprawia, że nie gromadzą się na nim drobnoustroje, a blat jest łatwy do mycia. Jeśli w kuchni jest kuchenka gazowa, znaczenie ma również to, że metal jest materiałem niepalnym. Nie każdy metal wykazuje jednak tak doskonałe właściwości.
Jaki metal na blaty
Blat najlepiej wykonać ze stali. Najlepsza i najtrwalsza jest odporna na wilgoć i korozję austeniczna stal nierdzewna. Swoje właściwości nierdzewne zawdzięcza ona m.in. domieszce chromu oraz niklu. Chrom tworzy na powierzchni stali ochronną warstwę tlenku chromu. Stal kwasoodporna jest dzięki temu również materiałem o wysokich walorach higienicznych – nie gromadzą się na niej żadne drobnoustroje. Często wykonuje się je ze stali z głębszym szlifem, na której nie widać rys. Powierzchnia stali na blat może być matowa lub polerowana. Stal niższej jakości szybciej się przebarwia, trudniej ją wyczyścić, łatwiej zarysować, a po jakimś czasie może korodować. Na kuchenne blaty można wykorzystać także aluminium. Jest ono lżejsze, cieplejsze i tańsze od stali, ale też miękkie, dlatego podatne na zarysowania. Do kuchni w stylu dworkowym pasuje blat z blachy miedzianej – takie rozwiązanie stosuje się często, gdy blat roboczy ma być przedłużeniem zlewozmywaka - również wykonanego z blachy miedzianej. Są stopy miedzi, które – podobnie jak stal kwasoodporna – są całkowicie odporne na gromadzenie się drobnoustrojów. Powstająca na powierzchni miedzi patyna ma swój urok, ale może przeszkadzać podczas przygotowywania posiłków. Miedziane blaty, jeśli są regularnie czyszczone, nabierają patyny dopiero po wielu latach. Blat miedziany może być lakierowany – wówczas nie śniedzieje. Miedziane blaty mają jeszcze jedną wadę – ponieważ miedź jest stosunkowo miękkim metalem – nie są odporne na zarysowania, a także łatwo powstają w nich wgniecenia.
Konstrukcja blatów z metalu
Blaty z metalowych blach są montowane na odpowiednich stelażach z drewna lub ze stali. Blachę można także naklejać bezpośrednio na gładkie powierzchnie, na przykład na płytę drewnopochodną. Konstrukcja nośna – stelaż lub płyta - powinna być wykonana materiału drewnopochodnego. Do przyklejania metalu używa się specjalnych klejów do stali - musi to być klej o małym skurczu. Cienka warstwa kleju będzie zapobiegać odkształcaniu materiału i wytłumi dźwięki uderzeniowe.
Blaty metalowe mogą mieć fabrycznie podwyższone obrzeża, które np. zapobiegają ściekaniu rozlanych płynów na posadzkę.
Niepowtarzalna estetyka metalu
Moda na blaty metalowe wiąże się z estetycznymi właściwościami metalu. Metal zwykle tworzy mocny akcent we wnętrzu. Intensywny połysk sprawia, że od razu zwracamy wzrok ku elementom wyposażenia wykonanym z metalu. Metalowy blat może być ozdobą zarówno wnętrz nowoczesnych, jak i bardziej tradycyjnych. Pozwoli stworzyć nastrój nowoczesności w domach urządzonych klasycznie, a w nowoczesnych, inspirowanych stylem industrialnym lub minimalistycznym podkreśli czystość form i urodę materiałów. Metal działa w kuchni jak lustro, optycznie powiększa wnętrze, dobrze współgra z innymi stalowymi sprzętami – lodówką, piekarnikiem, kuchenką – ale może też być elementem kontrastującym z innymi, bardziej tradycyjnymi elementami wyposażenia.