Jakim drewnem palić w kominku?
fot.Fotolia
Drewno kominkowe nie powinno być mokre. Jest to jedna z ważniejszych zasad, jakich trzeba przestrzegać, paląc w kominku. Wilgotność drewna opałowego nie powinna przekraczać 20% ( może ona wynosić maksymalnie 15-20%). Jeśli więc planujesz zakup drewna kominkowego w nadleśnictwie czy składzie pamiętaj o tym, że w większości przypadków będzie drewno świeże, które trzeba wysezonować. Sezonowanie drewna kominkowego tak, aby można było w nim efektywnie palić w kominku, trwa przynajmniej 18 miesięcy. Warto więc zaplanować jego zakup z dużym wyprzedzeniem. Drewno do kominka sprzedawane w marketach jest już drewnem wysezonowanym, o odpowiedniej wilgotności.
Drewno do kominka – tylko drzew liściastych
W
kominku powinno się palić wyłącznie drewnem drzew liściastych. W
przeciwieństwie do drewna
z drzew iglastych, nie zawiera ono tak dużych ilości żywicy, która
utrudnia spalanie, powoduje, że podczas palenia w kominku mocno się
dymi, a na dodatek osadza się na szybie kominka i w przewodach
kominowych.
Wartość opałowa drewna kominkowego
Kupując drewno do kominka warto zwrócić uwagę na jego wartość opałową, określającą ile ciepła można uzyskać ze spalania danej jednostki masy drewna. Najwięcej ciepła uzyskamy z metra przestrzennego drewna grabu, buku czerwony oraz dębu. Dobrą wartość energetyczną ma również drewno jesionu, nieco mniejszą brzoza, wiąz oraz klon.