Jak przygotować dom na święta?
Świąteczny stół w centrum uwagi
Podczas świątecznych posiłków nasz stół powinien wyglądać wyjątkowo. Przygotowując koncepcję nakrycia stołu musimy pamiętać, by było ono eleganckie, współgrało z charakterem choinki, a zasiadający przy nim goście czuli się swobodnie. Dekorację bożonarodzeniowego stołu najlepiej rozpocząć od wyboru jednego stylu, dzięki temu z łatwością dobierzemy odpowiednią zastawę i dodatki, a całość będzie tworzyła spójną kompozycję.
Tradycja na stole
Są tacy, którzy nie wyobrażają sobie świąt bez czerwieni. To kolor, który bardzo mocno związany jest ze Bożym Narodzeniem. Doskonale będzie ona współgrać z porcelaną w kolorze ecru oraz z zielenią choinki. Kolor symbolizujący miłość wprowadzi do każdego wnętrza dużo ciepła i pozytywnej energii. W połączeniu z klasycznymi motywami świątecznymi – Mikołajem, reniferem czy choinką na pewno spodoba się dzieciom, które najbardziej czekają na święta. Gładki obrus będzie stanowił podstawę takiej aranżacji. Stworzy on zgrany duet z klasyczną okrągłą zastawą, której wybrane elementy będą ozdobione motywami świątecznymi. Dopełnieniem całej aranżacji będą tekstylne serwetki, równo poskładane i przewiązane na przykład zawieszką choinkową. Dodatkowo stół przyozdobić możemy świecami, wiankami lub świeżymi gałązkami świerku lub jodły, lekko spryskanymi sztucznym śniegiem. Tak nakryty stół podkreśli ważność chwili i wprowadzi do naszych mieszkań radosny nastrój.
Pastelowe święta
Jeśli chcemy podkreślić radosny charakter świąt, możemy zdecydować się na bardziej bajkową, aranżację stołu na przykład w odcieniu pudrowego różu. Zamiast białego obrusu połóżmy kolorowy, który sam w sobie będzie już zwracał uwagę. Wybierzmy przewodnią dekorację, mogą nią być np. figurki aniołków, lisków czy łosi. Efektowne detale i bardzo charakterystyczna kolorystyka sprawią, że nasz stół będzie piękny, wręcz bajkowy. Przy takiej aranżacji starajmy się dodać jak najwięcej złotych elementów, które sprawią, że kompozycja będzie pełna blasku. Pod porcelanę obowiązkowo połóżmy złotą podkładkę. Również bazowa, gładka porcelana może być z dodatkiem złota. Błyszcząca linia na obrzeżu talerza doda blasku i jednocześnie nie przytłoczy aranżacji. Kompletując porcelanę na stole miksujmy i bawmy się wzorami, kolorami. Zestawiajmy elementy z różnych zestawów porcelany. Do błyszczących talerzy płytkich dołóżmy deserowe i salaterki o matowym wykończeniu, które będą pięknie kontrastować z błyszczącą powierzchnią. Delikatna zimowa dekoracja doda świątecznego charakteru. Do tego dołóżmy elementy porcelany z reliefem, w nietypowym kolorze pudrowego różu. Na pierwszy rzut oka wszystko różne, a w efekcie powstaje jeden spójny obrazek. Do tego sztućce w kolorze złota, które są absolutnym hitem w aktualnych trendach wnętrzarskich.
Święta w kuchni z VALDINOX
Zanim usiądziemy do wigilijnej wieczerzy czeka nas jeszcze krzątanina w kuchni. Barszcz z uszkami, karp czy kapusta z grzybami będą pełne smaku, jeśli zostaną przyrządzone w funkcjonalnej naczyniach. W naszej kuchni, nie tylko przed świętami, nie może zabraknąć porządnego garnka czy patelni.
Garnek, w którym możemy zarówno smażyć, dusić i zapiekać to wybawienie podczas świątecznych przygotowań. Mając takie naczynie możemy najpierw podsmażyć potrzebne składniki potrawy, następnie dusić je do miękkości, a tuż przed podaniem podgrzać potrawę w piekarniku. Nie musimy używać kilku naczyń. Dzięki temu mamy mniej przekładania potraw i mniej sprzątania. Oszczędzamy swój czas i pieniądze.
Karp w Polsce to obowiązkowe danie podczas wigilijnej wieczerzy. Możliwości kulinarnych na jego przygotowanie jest mnóstwo. Jednak najbardziej popularną jest wersja smażona saute – w mące i bułce tartej. Do przygotowania pysznej ryby potrzebna będzie doskonałej jakości patelnia z powłoką nieprzywieralną. Zastosowanie wielowarstwowej powłoki NON-STICK daje nam gwarancję, że rybę usmażymy na piękny złoty kolor, bez przypalania i przywierania do powierzchni naczynia. Powłoka nieprzywieralna jest również bardzo łatwa w utrzymaniu czystości. Gładką powierzchnię po użyciu najczęściej wystarczy wytrzeć tylko papierowym ręcznikiem usuwając resztki tłuszczu i potrawy lub po prostu umyć pod bieżącą wodą, miękką gąbką z niewielką ilością płynu do naczyń. To mniej sprzątania podczas przedświątecznej gorączki. Pamiętajmy również, aby za każdym razem wyczyścić spód patelni. Do mieszania używajmy drewnianych, nylonowych lub silikonowych łyżek, które jednocześnie są odporne na wysokie temperatury oraz nie uszkodzą powierzchni nieprzywieralnej.
Święta Bożego Narodzenia to czas wielkiej radości. Aby w pełni cieszyć się spotkaniami z rodziną i przyjaciółmi odpowiednio wcześniej zacznijmy świąteczne przygotowania. W wyborze ozdób i zastawy stołowej pomoże nam marka Altom Design, a w kuchennych przygotowaniach niezastąpione będą naczynia VALDINOX. Produktów obu marek szukajcie w sklepach sieci PSB Mrówka.