Jak naostrzyć nóż do kosiarki?
Systematyczna pielęgnacja trawnika zaowocuje jego pięknym wyglądem – precyzyjnie przycięte końcówki trawy budują efekt dekoracyjnej zielonej murawy. Jednym z warunków zachowania jej dobrej prezencji jest regularne koszenie. Wpływ na jego częstotliwość ma m.in. gatunek trawy, choćby jej twardość, istotna jest tez gęstość trawnika. Z zasady przyjmuje się, że aby zachować optymalną wysokość w granicach 3 cm, trzeba go kosić co najmniej raz w miesiącu. Przy takim użytkowaniu kosiarki jest naturalne, że jej nóż będzie się stępiać, wpływ na jego ostrość ma również wielkość murawy. Biorąc pod uwagę te czynniki, zakłada się, że ostrzenie kosiarki jest niezbędne co najmniej raz w roku – najlepiej wykonać je na wiosnę, przed pierwszym koszeniem Przy większych areałach i częstym koszeniu murawy, ostrzenie może być konieczne nawet co miesiąc. Pamiętajmy też, że systematycznie konserwowanie noży tnących przyczynia się do dłuższej żywotności kosiarki.
Ostrzenie noża kosiarki – przygotowanie
Jak naostrzyć nóż do kosiarki, by prace przebiegały sprawnie i z dobrym efektem? Konieczne będzie przygotowanie niezbędnych narzędzi. Potrzebny będzie klucz nasadowy, który wykorzystamy do odkręcenia śruby mocującej nóż tnący do trzpienia napędzającego i łączącej nóż z silnikiem kosiarki. Do ostrzenia noży tnących warto zaopatrzyć się w szlifierkę, pilnik do metalu lub ostrzałkę. Rynek proponuje nam wiele różnorodnych sprzętów. Tępe noże kosiarki można też konserwować przy pomocy osełki lub pilnika do metalu o drobnych zębach, jednak ich użycie, a szczególnie pilnika będzie wymagało od nas dużo wysiłku. Dobrym wyborem będzie wygodna w użyciu ostrzałka elektryczna, która umożliwia zmianę kierunków obrotu, dzięki czemu można ją stosować do ostrzenia większości noży. Warto wybrać produkt, którego wyłącznik jest wyposażony w blokadę bezpieczeństwa zapobiegająca przypadkowemu uruchomieniu. Z tych względów wygodnym sprzętem są szlifierki kątowa albo stołowa. Pamiętajmy jednak, że ostrzenie noża kosiarki za przy użyciu elektronarzędzi spowoduje jego szybsze zużycie, ponieważ ścierają one większą ilość metalu niż pilnik. Jeśli na nożu są ślady rdzy, do ich usunięcia pomocne będą stalowe szczotka albo wełna.
Ostrzenie kosiarki zgodnie z zasadami
Niezależnie od tego jaką mamy kosiarkę, konserwację noża tnącego należy rozpocząć od jego zdemontowania. Czyszczenie zamocowanego noża może skończyć się zniszczeniem odbudowy kosiarki. Jak odkręcić nóż w kosiarce? Zdjęcie noża będzie możliwe po odkręceniu śruby mocującej go do trzpienia napędzającego i silnika kosiarki. Nóż odkręca się zawsze w przeciwną stronę niż kierunek jego pracy. Po jego demontażu możemy przystąpić do usunięcia z ostrza resztek trawy i ziemi oraz innych zanieczyszczeń zebranych podczas koszenia. Jeśli jest rdza, pozbywamy się jej za pomocą wełny albo szczotki. Po oczyszczeniu noża możemy przystąpić do jego ostrzenia. Zawsze ostrzymy go tylko z jednej tnącej krawędzi, która zawsze jest ostrzejsza, ostro ścięta w szpic. Druga krawędź, jest bardziej tępa, co ułatwia demontaż i montaż noża. Zwróćmy też uwagę, by nóż po ostrzeniu był dobrze wyważony z każdej strony. Wyważenie noża kosiarki sprawdzimy opierając jego środek na uchwycie śrubokręta, jeśli równowaga będzie zachowana, jest on dobrze wyważony. Równomiernie wyostrzony nóż zakładamy zgodnie z rysunkiem strzałek pokazujących kierunek jego obrotu i cięcia trawy, są one wytłoczone na ostrzu – z założenia ostra krawędź powinna znajdować się u góry. Znaczenie ma też prawidłowe ułożenie maszyny, która powinna mieć stabilne podłoże, zapewniające dobre ustawienie. Kosiarka spalinowa powinna być stabilnie ustawiona na tylnych kołach. Takie położenie daje gwarancję, że obecne w maszynie płyny nie zaleją gaźnika czy świecy zapłonowej.
Bezpieczne ostrzenie noża kosiarki
Niezależnie od tego czy do jaki rodzaj kosiarki czy też kosy spalinowej mamy do ostrzenia, pracę wykonujemy zawsze, gdy sprzęt jest wyłączony, najlepiej odcięty od źródła zasilania.