Brykiet do kominka – alternatywa dla drewna kominkowego
fot.Fotolia
Brykiet kominkowy cieszy się coraz większą popularnością, dościgając pod tym względem tradycyjny opał kominkowy, jakim jest drewno. Tym, co przemawia m.in. na jego korzyść jest powszechna dostępność, brak konieczności sezonowania i dodatkowej obróbki. Produkt ten jest też wygodny i prosty w użyciu.
Z czego powstaje brykiet do kominka?
Do produkcji brykietu kominkowego używa się rozdrobnionych odpadów, takich jak trociny, wióry czy zrębki z drzew liściastych – nie zawiera on domieszek płyt wiórowych, MDF, drewna iglastego ani też żadnych szkodliwych substancji, jest więc bezpieczny dla naszego zdrowia, jak i kominka. Brykiet kominkowy charakteryzuje się też stabilną gęstością i wilgotnością, która zwykle nie przekracza 10% oraz wysoką wartością opałową. Dzięki temu jego spalanie jest bardzo efektywne i oszczędne – aby uzyskać podobny efekt cieplny ze spalania drewna potrzeba go nawet czterokrotnie więcej. Brykiet drzewny długo się żarzy, a jego spalanie jest niemal całkowite - ilość popiołu, jaki powstaje w tym czasie stanowi około 0,6% masy brykietu. Jego stosowania pozwala też ograniczyć ilość sadzy w przewodzie kominowym. Brykiet do kominka sprzedawany jest zazwyczaj w paczkach. Jest łatwy w przechowywaniu i transporcie dzięki stosunkowo niedużemu ciężarowi. Dobrej jakości materiał opałowy powinien mieć regularny kształt, można go też rozpoznać m.in. po tym, że nie będzie się on kruszył, nie powinien się on również rozkruszyć po upadku na podłogę, ani rozpadać w czasie spalania.
Jak palić brykietem kominkowym?
Do palenia w kominku warto sięgać po brykiet pakowany w niewielkich, poręcznych paczkach. Paląc w kominku brykietem drzewnym trzeba wiedzieć, że powinien się on w głównej mierze żarzyć, niż palić. Jeśli więc w palenisku pojawią się wysokie płomienie, należy je zredukować, zmniejszając dostęp powietrza do komory spalania. Brykiet kominkowy powinien być ułożony ściśle obok siebie tak, aby kostki przylegały do siebie możliwie największą powierzchnią.
Brykiet kominkowy powinien być przechowywany w suchym pomieszczeniu. W ten sposób może być magazynowany nawet przez dłuższy czas. Jeśli nie mamy innej możliwość brykiet drzewny można też magazynować na świeżym powietrzu, ważne jednak aby został odpowiednio zabezpieczony przed wilgocią oraz warunkami atmosferycznymi. Opakowania brykietu powinny być szczelne, dobrze też, jeśli zostaną umieszczone pod wiatą. Objętość jednej tony brykietu nieznacznie przekracza 1 m³.